Fisura anala – teste si diagnostice

In timpul controlului medical pentru fisura anala, doctorul va va intreba despre antece dentele dvs. medicale si va va face un examen medical, incluzand inspectia regiunii anale. De cele mai multe ori, fisura anala este vizibila.

Este posibil ca doctorul sa nu apeleze la un examen rectal pentru ca poate fi dureros.

Cu toate acestea, dupa ce fisura anala se vindeca, si mai ales daca ati avut sangerari rectale, doctorul va poate recomanda teste mai amanuntite, in general o colonoscopie sau o sigmoidoscopie, pentru a fi siguri ca fisura dvs. anala nu a fost cauzata de alte afectiuni mai grave, precum boala Crohn sau cancer colorectal.

Testele presupun introducerea unui tub subtire, flexibil, in rectul dvs. O camera video mica permite doctorului sa vada inauntrul rectului si colonului dvs. Pentru aceste teste este necesar sa va curatati colonul cu 24 ore inainte de operatie. Multi oameni aleg si o forma de anestezie in timpul acestor proceduri.

Pentru cei cu varste de la 50 in sus, este recomandata colonoscopia, insa pentru cei mai tineri, care nu prezinta factori de risc pentru o boala intestinala sau cancer de colon, este de preferat sigmoidoscopia, mai putin invaziva, care permite observarea doar portiunii joase a colonului.

Fisura anala tratamente si medicamente

Fisura anala este foarte des intalnita si se vindeca de obicei de la sine. Simptomele pot disparea cam in 2 saptamani. Daca insa fisura anala nu se vindeca intr-un interval de 6-8 saptamani, este posibil sa aveti nevoie de operatie.

In cazul bebelusilor cu fisura anala, singura interventie necesara poate fi doar schimbarea regulata a scutecelor, pentru a mentine zona anala curata.

Tratamente non-chirurgicale pentru fisura anala

Daca stilul de viata si masurile de precautie pe care le luati, ca de pilda un consum ridicat de fibre, mai multa apa consumata, exercitii fizice regulate, si luarea unui laxativ din cand in cand, nu va ajuta sa scapati de fisura anala, atunci doctorul va poate recomanda urmatoarele tratamente non-chirurgicale:

Creme si supuzitoare medicinale. Doctorul va poate prescrie un corticosteroid oral sau rectal, sub forma de supozitoare, sau o crema ce contine hidrocortizon, pe care o puteti gasi in farmacii fara retete, pentru a va ajuta sa reduceti inflamatia si disconfortul create de fisura anala.

Alti medici pot recomanda aplicarea unui unguent cu nitroglicerina peste anus, pentru largirea vaselor de sange si cresterea fluxului sanguin in fisura anala, accelerand vindecarea.

Aceste unguente ajuta si la reducerea presiunii exercitate asupra sfincterului anal, ceea ce usureaza spasmul si reduce durerea, ceea ce implict duce la vindecare.

Doza de nitroglicerina trebuie sa fie mica, pentru a evita efecte adverse periculoase. Efectele adverse posibile ale unguentelor cu nitroglicerina pentru fisura anala includ: dureri de cap, tensiune scazuta si ameteala. Doctorul va poate recomanda sa stati intinsi si sa evitati orice exercitii imediat dupa aplicarea nitroglicerinei, pentru a minimaliza aceste efecte adverse.

In cazul barbatilor care iau pastile pentru disfunctie erectila, nitroglicerina nu trebuie folosita timp de 24 de ore de la luarea acestor medicamente, pentru ca exista riscul unei scaderi severe de tensiune.

Un alt tratament destul de nou pentru fisura anala, implica injectarea unei doze mici de toxina botulinica de tip A (botox) in sfincterul anal intern. Botoxul paralizeaza muschiul timp de 3 luni, cauzand relaxarea spasmului. Un posibil efect secundar este temporar, si consta in incontinenta anala (eliminarea necontrolata a materiilor fecale).

Medicamente pentru tensiune ca Adalat si Cardizem, luate pe cale orala, sau sub forma de gel aplicat pe fisura anala, au demonstrat rezultate promitatoare.

Operatia pentru fisura anala

Daca suferiti de o fisura anala cronica care nu se vindeca de la sine, doctorul va poate recomanda operatia.

Operatia pentru fisura anala presupune de obicei taierea unei portiuni din muschiul sfincterului anal pentru a reduce spasmul si durerea si pentru a permite vindecarea.

Operatia pentru fisura anala poate include si indepartarea fisurii si a oricaror cicatrici de tesut ce rezulta din aceasta actiune.

De obicei, operatia pentru fisura anala este realizata in ambulatoriu. Foarte rar, taietura sfincterului anal are ca rezultate pierderea abilitatii de control asupra defecatiei (incontinenta anala).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu