Fisura anala – simptome, cauze, factori de risc si complicatii

Fisura anala este o mica ruptura in mucoasa canalului anal. Acest tip de ruptura, fisura anala, poate aparea la adulti din cauza scaunelor foarte tari. Fisura anala este comuna si la bebelusii intre 6 si 24 de luni. In schimb, in cazul copiilor mai mari, fisura anala este mult mai rara.
Fisura anala va poate provoca dureri si sangerari. Mai mult de 90% dintre cazurile de fisura anala se vindeca fara operatie, si puteti aplica creme si unguente locale pentru ameliorarea simptomelor in timp ce fisura anala se vindeca.
Fisura anala care nu se vindeca de la sine, poate deveni cronica si poate cauza un disconfort considerabil.
Daca dezvoltati o fisura anala care nu se vindeca, operatia va poate scuti de disconfort.
Fisura anala simptome
Cele mai importante semne si simptome manifestate de fisura anala includ:
Durere si arsuri in timpul defecatiei
Sange rosu deschis in scaun sau pe hartia igienica dupa defecatie
Mancarime sau iritatie in jurul anusului
Leziune vizibila pe pielea din jurul anusului.
Fisura anala cauze
Scaune tari care trec prin canalul anal
Constipatia si incordarea in timpul defecatiei
Inflamarea zonei ano-rectala
Sexul anal in cazuri mai rare
Fisura anala factori de risc
Factorii de risc care maresc sansele pentru dezvoltarea fisurii anale includ:
Copilaria multi copii experimenteaza fisura anala in timpul primului an de viata, cu toate ca expertii nu sunt siguri de ce.
Varsta inaintata alti adulti pot dezvolta fisura anala in parte datorita circulatiei proaste, care rezulta in flux sanguin scazut inspre zona rectala.
Constipatia incordarea in timpul defecatiei creste riscul de fisura anala.
Nasterea fisura anala este foarte comuna la femei dupa nastere.
Boala Chrohn aceasta boala a intestinelor inflamate cauzeaza o inflamatie cronica a tractului intestinal, ceea ce duce la o sensibilitate crescuta a mucoasei din zona canalului anal.
Fisura anala complicatii
Fisura anala rar cauzeaza complicatii. Daca o fisura anala nu se vindeca, poate deveni cronica, ceea ce inseamna ca e prezenta de mai mult de 6 saptamani. Odata ce o fisura anala apare, poate aparea si in alte dati, ducand la leziuni repetate asupra tesutului.
Fisura anala se poate intinde uneori in sfincterul anal intern, niste muchi care mentin anusul inchis, exceptand momentul defecatiei. O fisura in muschi cauzeaza de obicei spasmul muschilor, ceea ce mareste fisura si ingreuneaza vindecarea.
O fisura anala nevindecata poate rezulta intr-un disconfort perpetuu care poate necesita in cele din urma operatie pentru reducerea durerii si repararea sau indepartarea fisurii.